Harrastukset,  Hyvinvointi,  Onnellisuus

Ota kiinni onnellisuudesta

Luin S-Ryhmän Yhteishyvä-lehden 4/2020 numerosta jutun onnellisuudesta. Juttu oli mielestäni ihana, sillä siinä nostettiin esiin tavallisten suomalaisten tavallisia iloa tuottavia hetkiä. Ne pistivät peilaamaan asiaa myös omaan elämään. Pienistä asioista, ja erityisesti niistä koostuu onnellisuus.

Lehtijutussa siteeratiin kirjailija Petri Tammista, joka mielestäni muotoili onnellisuuden käsitteen varsin hyvin: ”Onnellisuuteni on tunteena hyvin häilyväinen. Tunteen saavuttaa lähinnä vahingossa. Ja kun sen havaitsee, se alkaakin jo muuttaa muotoaan.” En osaisi asiaa paremmin sanoiksi pukea. Juuri tämä epämääräinen asia onnellisuudessa on usein vaivannut minua. Kun huomaan olevani oikein onnellinen, säikähdän. Mitä jos tämä nyt loppuu, kun menin tämän huomaamaan?

Aina ei ole helppoa olla onnellinen. Pienet asiat voivat pilata päivän. Esimerkiksi se, että lehdestä on postiluukun läpi työnnettäessä revennyt irti viisi viimeistä sivua. Postinjakajan onneksi ei ollut mikään varsinaisesti tilattu lehti..

Mielenrauha ja onnellisuus

Myös lehden artikkelissa haastateltu filosofian emeritusprofessori Timo Airaksinen nosti esiin mielenkiintoisen näkemyksen onnellisuudesta mielenrauhan kautta. Airaksinen puki sanoiksi ilmiön, joka on usein tullut konkreettiseksi, kun jotain oikein hauskaa tapahtuu paljon: ”Kaikenlaiset kiihotustilat ja innostumiset tuottavat vain krapulaa ja väsymystä. Pienet ilot, jotka monet mainitsevat onnen aiheina, ovat ulkoisia asioita. Mutta henkistynyt elämä, joka tavoittelee totuutta, kauneutta ja hyvyyttä, on eri juttu.” Pienet onnenhetket ja pysähtyminen ovatkin osa pysyvämpää onnellisuuden tunnetta. Jatkuva yltiöhauskanpidon paraati ei välttämättä mielenrauhan kannalta olekaan niin tavoiteltava asia.

”Onnellisuuteni on tunteena hyvin häilyväinen. Tunteen saavuttaa lähinnä vahingossa. Ja kun sen havaitsee, se alkaakin jo muuttaa muotoaan.”

Kirjailija Petri Tamminen, Yhteishyvä 4/2020

Tunnistan itse innostumisesta ja hauskanpidosta aiheutuvan krapulan ja väsymyksen vuosittain, kun Helsingin Sambakarnevaalit ovat takanapäin (ja varmaan moni voi samaistua asiaan jonkin oman suosikkitapahtumansa kautta). Viikonloppu on ollut hauska, värikäs, äänekäs ja fyysisesti raskas. Kroppa huutaa lepoa. Mutta mieli viipyilee edelleen viikonlopun kivoissa fiiliksissä ja adrenaliinikuohuissa. En halua että tämä loppuu vielä! En halua mennä kotiin! Haluan vertaistukea sambaperheen seurassa, koska nämä ihmiset ymmärtävät sen pysähtymisen tunteen. Kuinka vastahakoista voikaan olla siirtyminen takaisin arkeen, johon ei kuulu live-rummutusta, tanssia ja sulkia eikä esiintymisasujen ja lavastevaunujen loistetta.

Itse olen usein yrittänyt asteittaista vieroittamista karnevaaleista hyödyntämällä karnevaalien jättämää tyhjiötä esimerkiksi uusien pukujen ja koreografioiden suunnitteluun. Mutta arki tulee väistämättä. Harmaata ja hiljaista. Ja taustalla aivot yrittävät vielä hiljaa kuiskia oman sambakoulun karnevaalibiisin sanoja.

Onnellisin maa

Vaikka masennusta kuvataan joissain yhteyksissä suomalaisten kansantaudiksi, on Suomi silti sijoittunut jo kolmatta kertaa peräkkäin ensimmäiselle sijalle YK:n onnellisuusraportissa. Tämän innostamana halusin laatia listan asioista, jotka minulle tuottavat onnellisuutta:

  1. Perhe ja ystävät. Aina kohtaamisen, yhteydenpidon tai vaikka puhelun päätteeksi olo on selvästi parempi.
  2. Äänikirjat. Näitä löytyy moneen mielentilaan fantasiakirjoista rentoihin podcasteihin. Ja tämä on tuplasti parasta siksi, että samalla voi tehdä myös jotain muuta mieluista, kuten leipoa, kävellä, valokuvata, maalata tai muuten toteuttaa itseään.
  3. Liikunta. Silloin, kun ei ole kipupäivä, tämä tuottaa suurta iloa. Tanssi, jooga ja muu hikoilu. Ohuesti harmittaa ettei kroppa ole ollut kunnon treenikunnossa kahteen vuoteen, mutta vähän kerrallaan.
  4. Rentoutuminen. Kun joskus onnistuu pysähtymään ja keskittymään hetkeen, niin sehän on ihan parasta. Erityisesti pidän sheet mask –kasvonaamioista, koska ne viilentävät ja rentouttavat mukavasti. Tähän voi lisätä myös tens-laitteen hieromaan kipeää selkää sekä binge watchingia sohvalla Netflixin kanssa.
  5. Asioiden valmiiksi saattaminen. Pedanttina ihmisenä asioiden valmiiksi saaminen tuottaa suurta mielihyvää. Oli se sitten blogipostauksen kirjoittaminen, asunnon siivoaminen tai kukkamultien vaihtaminen ensimmäisen kerran kahteen vuoteen.
  6. Seikkailu. Tämän otsikon alle mahtuisi paljon asioita luontopoluista, turistinähtävyyksiin, uusiin maisemiin sekä telttailuun ja sateen kuuntelemiseen katoksen alla. Tällä hetkellä matkustelussa joutuu käyttämään vähän enemmän luovuutta, mutta joskus vielä haluan päästä kuvaamaan kaukaisempienkin maiden luontokohteita.
Asioiden ja arjen hyväksyminen on helpottanut onnellisten päivien löytämistä elämään. Olen huomannut, että jo ikävämpien tunteiden hyväksyminen tuottaa itsessään enemmän onnellisuutta, kuin kaikkien niiden asioiden alleviivaaminen, joita pitäisi vielä saavuttaa ollakseen onnellinen. Kuva: Juha Kauppi

Onnellisuutta tuottavien asioiden listaani kuuluisi monta muutakin pientä asiaa. Esimerkiksi listat. Tässä tapauksessa erityisesti, sillä onnellisuutta, iloa ja kiitollisuutta tuottavien asioiden listaaminen kasvattavat niitä entisestään. Ei muuta kuin listoja laatimaan!

<3 Eija