Hyvinvointi,  Mielenterveys

Stressi voimavarojen koettelijana ja osana elämää

Elämässä tulee vastaan tilanteita, joissa sisäiset voimavarat eivät tunnu olevat oikeassa suhteessa ulkoisiin haasteisiin ja vaatimuksiin. Myös itse saattaa tällöin kasata jo valmiiksi tukalaan tilanteeseensa lisää painolastia omien odotuksien kautta luoduilla paineilla. Stressi voi joskus tällaisessa tilanteessa olla eteenpäin työntävä voima, mutta pidempään jatkuessaan stressi alkaa syödä sisältä.

Univaikeuksia, ärtymystä, levottomuutta, ahdistusta, vaikeus tehdä päätöksiä ja sydämen tykytys. Tässä vain joitain stressin aiheuttamia lieveilmiöitä. Kun stressi on jatkunut pidempään, huomaan käyväni ylikierroksilla. Olo on, kuin polkisin pyörää pienimmällä mahdollisimmalla vaihteella tasamaalla; en oikein liiku mihinkään, vaikka teen kyllä kovasti töitä.

Pysäytä stressi ja kiire

Stressi kuuluu elämään, joten stressaavia tilanteita pakoilemista parempi vaihtoehto on oppia elämään sen kanssa. Netistä löytyy paljon tietoa stressinhallinnasta ja parhaat vinkit stressin hallinnassa liittyvät arkisiin asioihin sekä suurien kokonaisuuksien osiin pilkkomiseen. Ensimmäinen askel on mielestäni tunnistaa, että on stressaantunut, sekä sen jälkeen kartoittaa sillä hetkellä itseä stressaavat asiat. Jotta stressin ja kiireen voi pysäyttää, se täytyy ensin huomata ja huomioida. Jo asian sanoittaminen voi auttaa ja tässä tärkeässä osassa on myös läheisten tuki.

Toinen askel on järjestää arkeen tilaa palautumiselle. Jos kalenteri tuntuu olevan täynnä, se on sitäkin tärkeämpää ja silloin sen voi vaikka kirjata ylös, että varmasti muistaa levätä. Voi tehdä hyvää järjestää välillä kalenteriin tilaa päivälle, jonka tarkoituksella jättää ilman suunnitelmia. Ja voin vaikka vannoa, että on pienemmän riesan tie ottaa sitä omaa aikaa edes pieni hetki joka päivä, kuin käydä läpi uupumus kaikilla herkuilla masennuksesta pitkään sairaslomaan. Suurimman stressitilani ollessa päällä hieman ennen sairaslomalle jäämistäni sain terapeutiltani vinkin rauhoittaa itseäni palleahengityksellä. Tätä käytinkin työmatkalla autossa sekä vessassa käydessä, että sain välillä katkaistua jännitystilani.

Vaikka puhuminen usein auttaakin, ei stressaavan asian märehtiminen silti pitemmän päälle ole välttämättä eduksi. Tärkeämpää on kuunnella itseään ja omia voimavarojaan, sekä selvittää itselle sopiva arkirytmi jatkon kannalta. Työn ja arjen yhdistämisen lisäksi kannattaa miettiä myös omia tavoitteita ja voisiko niitä muuttaa itseään kohtaan lempeämpään muotoon.

Ihanat asiat arjessa saattavat helpottaa stressitilan hallinnassa. Onnellisuutta lisäävien asioiden lisäämisestä arkeen kirjoitin myös aiemmin blogissa oman postauksen. Eri asiat tuottavat eri ihmisille iloa. Tuottaako sinulle hyvää mieltä liikunta, lukeminen, käsityöt tai vaikka joku uusi harrastus? Itsensä kuunteleminen on oppimismielessä ainakin itselleni elämän mittainen matka.

Luonnonrauha auttaa moneen asiaan ja helpottaa myös stressaantuneen oloa. Mikä on sinun voimia antava maisemasi?

Akupisteet stressin hallinnassa

Vuosi sitten törmäsin uuteen tapaan pysäyttää häiritseviä ja stressaavia ajatuksia yksinkertaisen akupisteiden taputtelun avulla. Olin valmistautumassa tanssikokeeseen ja kysyin joogaohjaajaltani neuvoja esiintymisjännityksen hallintaan. Hän kertoi minulle EFT-taputtelusta (EFT-tapping). EFT-taputtelu on tieteellisestikin tutkittu menetelmä, jota useat esiintyjät, laulajat, näyttelijät ja urheilijat käyttävät valmistautuessaan suoritukseensa. Taputtelua voi tehdä eri alueille esimerkiksi kasvoihin tai ylävartalon kehoon, ja tähän löytyy You Tubestakin paljon videoita.

Lisätietoa EFT-taputtelusta, sekä yksinkertaisen hyväksymiseen perustuvan taputteluharjoituksen löydät muun muassa Hidasta elämää –sivujen artikkelista. Kyseisen kaltaista kämmensyrjän taputteluharjoitusta olen alkanut itse käyttää ahdistavaksi kokemissa tilanteissa, jossa kaipaan itseltäni lempeyttä ja hyväksyntää pitääkseni itseni koossa. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi yllättävä, vaikeasti eriteltävä stressi ja ahdistus, ruuhka-aika kaupassa, juhlatilanteet, joissa on paljon ihmisiä tai jännittävään tilanteeseen, kuten esiintymiseen tai lääkärikäyntiin valmistautuminen.

On hyvä tutustua itseensä ja keinoihin, jotka juuri sinua helpottavat stressin hallinnassa. Itselläni pikaiset voimakeinot ahdistuksen ja stressin hallintaan ovat palleahengitys, eft-taputtelu, venyttely, tanssi tai kävely sekä musiikin ja äänikirjojen kuuntelu. Löysin myös kaapistani muutama vuosi sitten hankkimani Hidasta elämää –stressinhallintakortit, joihin ajattelin nyt tutustua tarkemmin. Mitkä keinot ovat sinun nopeasti esiin vedettäviä tsemppareitasi? Jos sinulla on käytössä jokin erinomainen ja helppo kikka stressin hallintaan, käy rohkeasti jättämässä kommentti tänne tai vaikkapa instagram-profiiliini. Stressitöntä syksyä sinulle!

<3 Eija

3 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *