Harrastukset,  Hyvinvointi,  Vapaa-aika

Kivunhallinta ja hallitsevat kivut eli miten elää kipujen kanssa

Viimeiset lähes kolme vuotta ovat kuluneet opettelemalla tulemaan toimeen päivittäisten kipujen kanssa. Joka päivä kivut eivät näy päällepäin, mutta se ei poista sitä, etteikö niitä olisi. Jos kuvaan itsestäni tanssivideon, että piristyisin, eivät ihmiset näe sitä, miten kolmen minuutin täysiä tanssimisen jälkeen selkä on ihan finaalissa. Kivunhallinta on jaksamisen kannalta tärkeää ja itsensä kuuntelemista on joutunut opettelemaan moneltakin kantilta.

Jos aloitetaan selkäkivuista. Kevät 2018 oli paitsi vaikean masennuksen, myös välilevyn pullistumien takia todella tuskainen. Liikkuminen oli todella minimissä, koska ensin ei kiinnostanut ja sitten en enää pystynyt. Olen käynyt useilla eri fysioterapeuteilla ja odotan edelleen pääsyä kipuvalmennusjaksolle, kiitos koronan, olen edelleen jonossa. Selkääni ei ole leikattu eikä todennäköisesti leikatakaan. Kuntoutuminen on ensisijaisesti omissa käsissä omien liikkumisvalintojen kautta.

Kävelylenkit tulivat osaksi selän kuntoutusta heti kun selkä antoi yhtään periksi. Palasin myös tanssitunneille syksyllä 2018. Jouduin tosin kuuntelemaan tarkasti itseäni ja välillä jättämään treenejä välistä, jos selkä oli päivällä ehtinyt jo saada liikkumiskiintiönsä täyteen. Kivunhallinta ja kuntoutus tuntuu välillä olevan veitsenterällä kävelyä. Jos istun, selkä väsyy. Jos seison, selkä väsyy. Jos kävelen, selkä väsyy. Jos tanssin, selkä väsyy. Olisi suotavaa saada tehdä näitä kaikkia vähän, sillä muuten tulee ongelmia. Ja sitten tulee vastaan itsensä kuunteleminen päivittäisten askareiden äärellä. Imurointi, siivoaminen, järjestely, tavaroiden nostelu. Normaaleja asioita, joita olen tottunut tekemään itse. Nyt joka kerta selkä muistuttaa olemassaolostaan kivuilla, kun teen jotain liian kuormittavaa. Tämä on todella turhauttavaa, sillä koen kuntoutumisesta paineita jo muutenkin. Kun huomaan ongelmia päivittäisissä askareissa, se herättää mielessäni isoja kysymyksiä. Mitä voin tehdä, jos en voi tätäkään tehdä?

Kun kaiken päälle tulee migreeni

Migreenistä kärsivät tietävät, että tämä on todella viheliäinen vaiva. Vaikka kohtaus olisikin todella lievä, on kivun takia vaikea nauttia mistään. Itse olen kärsinyt migreenistä yläkouluiästä asti. Päänsärky oli tällöin lähes päivittäistä, mutta erityisesti lukiossa kohtaukset keskittyivät viikonloppuun, kun rentouduin ja stressi pääsi purkautumaan. Siinäpä oli sitten mukava yrittää palautua kouluviikosta, kun jo valmiiksi tiesi, että päänsärky kestää sen kolmisen päivää.

Kivunhallinta on tärkeä osa migreenin kanssa elämistä. Myös migreenin kanssa olen saanut opiskella itseni kuuntelemista ja migreenikohtausten tunnistamista. Myös kivuton migreenikohtaus kun vaatii usein kohtauslääkkeen, ettei tilanne eskaloidu kipukohtaukseksi. Erilaiset asiat voivat laukaista migreenikohtaukset ja näitä triggereitä on itselleni vuosien saatossa kertynyt jo aika pitkä lista. Stressin lisäksi jotain triggereitä mainitakseni ovat esimerkiksi tupakan savu (erityisen ihanaa kun naapurin savut kantautuvat asuntooni talossa, jossa tupakointi sisällä on muutenkin kiellettyä), liika savussa istuminen (esim nuotiolla), kirkas auringonpaiste, kirkas pilvinen sää, ukkonen, liika ruutuaika, kipeät ja jumiutuneet hartiat, liian raskas liikunta (esim salilla ponnistelu), vahvat mausteet (sekä haju että maku), voimakas itkeminen ja nauraminen, liian kirkas tai liian hämärä valaistus, hampaiden pureminen ja leukojen jännittäminen, väsyneet silmät sekä tietysti kuukautiskiertoon liittyvä hormonaalinen migreeni. Aina on jotain, ja se vasta turhauttaakin.

Tunnollisena ihmisenä olen aina pyrkinyt painamaan migreeniin taka-alalle ja suorittamaan asioita kivuista huolimatta. Hyvinpä toimii. Kipeänä olen turhautunut ja ärtynyt eikä silloin tekemisestä voi juuri nauttia. Mielekäskin tekeminen tuntuu pakkopullalta ja työnteko ei juuri edisty. Siksi opettelen edelleen antamaan itselleni aikaa ja tilaa silloin, kun kipu sitä vaatii. Kipua ei voi kiirehtiä pois, mutta joillain kotikonsteilla oloa voi kyllä joskus helpottaa.

Kivunhallinta kotikonstein

Kivunhallinta on aihe, mistä voi oppia lisää, vaikka luulisikin tietävänsä kaiken. Siksi olen aina avoin uusille kotikonsteille, jos jollain toisella on niitä antaa. Eräässä selkäryhmässä käytyäni sain myös hyvän kirjasuosituksen aiheesta lukulistalleni. Tämä on suomalaisen lääketieteen tohtorin ja työterveyden dosentin, Helena Mirandan Ota kipu haltuun –kirja. Lisää uskottavuutta tuo se, että Helena Miranda tuntee kipupotilaan arkea myös omakohtaisesti. Olen vasta silmäillyt kirjaa, mutta jos tuskailet kipuarjen kanssa, voin kyllä suositella tätä. Seuraavaksi muutama omista selkäkipuihin ja migreenin kivunhallintaan liittyvistä kotikonsteista:

TENS-laite

Sain ensin fysiatrian poliklinikalta laitteen testiin, mutta sittemmin hankin oman, kun koin käytöstä olevan hyötyä. Kyseessä on perus marketeista löytyvä laite, johon kuuluu kehoon liimattavat anturit. Sähkövirta antureiden kautta auttaa rentouttamaan lihaksia ja siten katkaisee kipuviestiä aivoihin. Olen käyttänyt laitetta sekä selkäkipuhin, että tension niskan ja orastavan migreenin hoitoon. Vahva suositus!

Kivunhallinta
Tens-laitteen antureille löytyy ohjekirjasta eri sijoituspaikkoja, joihin itse laitteessa on erilaisia ohjelmia. Selkä on käyttökohteistani yleisin, toisena tulee niska-hartia-alue.
Marketin perus Tens-laite. Ihan on soiva peli, vaikkei hyllyn kallein ollutkaan.
Liike on lääke

No tämän on kaikki varmasti kuulleet jo kaikkialta. Mutta tilanteessa, jossa kipu johtuu paikoillaan olosta, liike tuo kyllä helpotusta. Kevyt kävely tai venyttely on parasta. Joskus jo ylös nouseminen, rintakehän ja lapojen avaaminen sekä slaavikyykky helpottavat oloa. Tietenkään ei migreenikohtauksessa lähdetä tanssitunnille eikä rehkiminen auta silloin muutenkaan, mutta tämä toimii parhaiten ennaltaehkäisevästi.

Kivunhallinta
Venyttely tekee kotonakin hyvää.
Kuuma ja kylmä

Yllätys, yllätys! Kuuma ja/tai kylmä auttavat useimpiin vaivoihin. Itse käytän näitä yleensä migreenikohtauksen lievittämiseen. Käytössäni on kaurapussi, jonka voin lämmittää mikrossa sekä unikonsiemenmaski, jota säilytän pakastimessa. Yleensä kylmä helpottaa orastavaan migreeniin paremmin ja kuuma jyväpussi helpottaa oloa, kun ei enää pysty olemaan mitenkään päin. Satunnaisesti käytössä on myös jääkaapissa säilyttämäni geelimaski, sekä geelisydämet, jotka voi keittää kattilassa kuumiksi.

Kivunhallinta
Kivunhallinta-arsenaalistani löytyy jos jonkinlaista pussia, kylmää ja kuumaa.
Kanelikikka

Tämän neuvon sain iranilaiselta nuorelta naiselta muutama vuosi sitten. Sovellan sitä itse niin, että teen kanelitahnan desilitran mittaan, joten sitä on helpompi käsitellä. Mittaan tehdään haluttu määrä kanelitahnaa siten, että noin puolet tulee kuumaa vettä, puolet kanelia jauheena (noin puoli ruokalusikallista kumpaakin on aika hyvä lähtökohta). Tahna levitetään kipukohtaan noin 15-30 minuutiksi, eli minun tapauksessani otsalle ja ohimoille orastavaa migreeniä torjumaan. Tahna lähtee kuivattuaan hyvin lämpimällä vedellä. Levittäessä täytyy vähän kikkailla, ettei vettä valu silmiin, sillä kaneli alkaa poltella iholla ja saattaa aiheuttaa myös punoitusta. Tämän takia en ehkä juuri ennen töihin lähtöä suosittele tätä. Mutta tehokas ja helpottava keino, jota suosittelen kyllä kokeilemaan, en olisi uskonut kanelin olevan näin tehokasta.

Kivunhallinta
Minun versioni iranilaisesta kanelikikasta.
Carmolis-tipat

Näitä käytän myös migreenin hoitoon tiputtamalla muutaman tipan vanulapulle ja sivelemällä sitä kipukohtaan otsalle ja ohimoihin. Tuntuu erityisen tehokkaalta, jos tipat levittää juuri ennen esimerkiksi kävelylle lähtemistä.

Kivunhallinta
Carmolis-tippoja löytyy esimerkiksi apteekeista ja luontaistuotekaupoista.
Lepo pimeässä ja rauhallisessa huoneessa

Joskus kipu saa minut turhautumaan niin, että ahdistun. Silloin lepääminen pimeässä ja rauhallisessa huoneessa saattaa helpottaa myös ahdistukseen. Ulkopuolelta tulevat ärsykkeet voi sulkea esimerkiksi otsan ja silmien päälle aseteltavalla kylmällä/kuumalla hauteella tai jyväpussilla, mutta liputan myös kuulokkeiden, mielimusiikin ja äänikirjojen puolesta. Ne auttavat keskittymään johonkin muuhun, kuin itse kipuun.

Lempeys itseä kohtaan

Tämä ennen kaikkea. Anna itsellesi lupa olla kipeä ja hyväksy se, että aina et pysty parhaimpaasi. Helpottaa huomattavasti, kun ei itse kasaa jo valmiiksi suurten paineiden taakan päälle lisää painoa. Itseään voi kehua, vaikka takana ei olisikaan yhtään tuottelias päivä. Maailma pyörii kyllä, vaikka hoitaisitkin itsesi välillä kuntoon.

Tässä siis joitakin minun kotikonstejani, joita kivunhallinta ja sen opettelu on tuonut tutuksi. Jos sinulla on omia hyväksi havaittuja konsteja kivunhallintaan, jätä toki vinkkiä minullekin. Toivon, että näistä on hyötyä edes jollekin, joka painiskelee kipuongelmien parissa. Mukavaa ja kivutonta syksyn jatkoa sinulle!

<3 Eija

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *